Pictures taken at wrong ISO setting

Discussion in 'Photoshop' started by Chalky, Jun 14, 2005.

  1. Chalky

    Chalky Guest

    Hi,

    I took some shots (Which can't be replicated) with the ISO set at 200
    instead of my intended 100 setting.

    The pictures are OK but lack a bit of brightness and colour saturation. I
    know I can adjust each picture individually to improve it but my question
    is:

    Is there a recognised procedure (Formula) for adjusting images to replicate
    the same pictures taken with a different ISO setting? I'm using CS2

    Thanks!
     
    Chalky, Jun 14, 2005
    #1
    1. Advertisements

  2. Chalky

    Flo Nelson Guest


    You'd probably have good luck with manually adjusting one of your pictures
    and recording your actions and then batch run the action on all the other
    photos. If all of them have the same problem, the same adjustments will
    generally work. You could put a pause in at the end of the action if you
    want to check them for other problems.

    Flo
     
    Flo Nelson, Jun 14, 2005
    #2
    1. Advertisements

  3. Chalky

    Steven Wandy Guest

    Do you really feel that the change from ISP 100 to 200 made these problems?
    I have had many different digital cameras over the years (10 and counting)
    and
    I can't remember seeing that much of a difference between 100 and 200.
    (Another
    question when you get to the higher ISO's.)
    Maybe it is some other setting in the camera that caused this.
     
    Steven Wandy, Jun 14, 2005
    #3
  4. Chalky

    KatWoman Guest

    "Do you really feel that the change from ISP 100 to 200 made these
    problems?"

    Steven maybe you also use auto exposure and that's why you don't see any
    difference, but an ISO shift to 200 will normally give a one stop
    overexposure if you use the light reading you took for 100.
    So I suspect you have some too light pictures. if the highlights are burnt
    up you cannot retrieve them. Underexposed is easier to dig out.
    There must be some way to mathematically correct for one stop but I don't
    know it. I would use curves and get what I could salvage and then run a
    batch as suggested.
     
    KatWoman, Jun 14, 2005
    #4
  5. Chalky

    Chalky Guest

    Guys,

    Thanks for your replies - I'll give the batch alterations a go.

    Yes, there is a difference in these shots compared to a couple I took at the
    end of the shoot when I realised the ISO was set at 200 - the 100 setting
    pictures had a bit more brightness and colour straight from the camera.

    Thanks!

    Bill
     
    Chalky, Jun 15, 2005
    #5
  6. Chalky

    JPS Guest

    In message <LtJre.1403983$>,
    That doesn't make any sense at all. If you used auto-exposure, they
    should be the same brightness, unless the camera didn't have the
    necessary faster shutter speed, or smaller aperture, in shich case the
    images would be too *bright*. Same for manual exposure; if you had the
    camera set to ISO 200 and metered for 100, the images would be too
    *bright*.
    --
     
    JPS, Jul 28, 2005
    #6
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.