request for help - avi plays audio but is missing picture in windowsmedia player

Discussion in 'Amateur Video Production' started by drydem, Mar 8, 2008.

  1. drydem

    drydem Guest

    I recorded a 5 second test AVI video on a Samsung SC-DC164 MiniDVD
    camcorder
    with a SD memory card. This camera ouputs MPEG4 video. I can view this
    video from the camera's LCD screen - so I know its okay. Using the
    camera's USB cable - I can look at the
    camera as a USB mass storage unit and I copy the AVI file from the
    camera to
    the computer. My problem is that when I try to playback this AVI
    video. Both Windows
    Media Player (ActiveX 9) both Quicktime can only playback the audio -
    The picture
    part of the video is missing. I am using Windows XP Pro. I tried
    installing the
    dv media driver I found on the samsung website but it had no effect -
    I still couldn't
    view the AVI video. I am puzzled as to why this is happening. I am
    able
    to record, download, and view (to the same computer) AVI video using
    a
    Fuji FinePix F10 camera. Do I need some kind of special software to
    make
    the Samsung video work?
     
    drydem, Mar 8, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. drydem

    Frank Guest

    On Sat, 8 Mar 2008 08:34:11 -0800 (PST), in 'rec.video.desktop',
    in windows media player>,
    You need the appropriate codecs installed on your system in order to
    play back the file. You should be able to determine which codecs
    (audio and video) are used in the file by examining it in the free
    GSpot program.

    http://www.headbands.com/gspot/

    You should try playing the file in the VideoLAN VLC media player
    program, also free.

    http://www.videolan.org/vlc/
     
    Frank, Mar 8, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. drydem

    drydem Guest

    Thanks.

    GSPOT identified the video codec as SDEG - Samsung's own MPEG4 codec.
    Searching "SDEG" and "Codec" - I found a workable codec driver
    and installed it on my Windows XP workstation ( I found a SDEG
    codec driver from another Samsung camcorder). The video codec
    appears to have been the problem because with the installation of
    the untified SDEG codec I able to view the test video using
    Real Player and WMP.

    Thanks again.


    Walter
     
    drydem, Mar 11, 2008
    #3
  4. drydem

    Frank Guest

    request for help - avi plays audio but is missing
    picture in windows media player>,

    You're quite welcome, and I'm pleased to know that you got it
    resolved. I didn't know that Samsung had their own MPEG-4 codec, but
    I've just made a mental note of this in the event that I ever come
    across a 4CC of SDEG.
     
    Frank, Mar 11, 2008
    #4
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.